Kundvagnen är tom 
Svenska English

Om Bodil Magnusson

”Skapandeprocessen är en livsnerv för mig – ständigt pågående ”

Jag är glaskonstnär och arbetar skulpturalt både med kallglas och gjutglas ofta i kombination med metall och sten. Jag är född och uppvuxen på en gård som ligger vid Seby gravfält på södra Öland. För drygt tjugo år sedan återvände jag dit och arbetar nu i min ateljé/glasstudio där. 
Redan i 7 - 8-årsåldern visste jag att jag skulle bli konstnär.
 

Mitt konstnärliga uttryck är präglat av min barndoms landskap, en miljö mitt i kulturarvet bland stensättningar och runstenar. Där tar jag ofta avstamp, men jag tar även in internationella impulser i mitt konstnärliga arbete. Jag har gjort resor i bl.a. etruskernas spår i Italien, i faraonernas Egypten och till Ankor Vat i Kambodja. Platser som blivit viktiga inspirationskällor för mig och gjort avtryck i mina konstverk.

Jag har alltid haft behov av att göra något fysiskt/en bild av tankar, sinnesstämningar och intryck. Jag vill berätta, framför allt i bild och skulptur men också i dikt och i installationer. I mina glasskulpturer finns en berättelse som växer fram i en konstnärlig utforskande process. Skulpturerna blir ofta ett slags budbärare eller visionärer i dialog mellan då och nu, mellan myt och verklighet, mellan dig och mig.

Att gestalta kulturarv och starkt laddade platser är en utmaning för mig.
Jag lever och verkar i ett av UNESCO’s världsarv och har sedan 2016 varit aktiv i projektet Experimentellt kulturarv, ett samarbete med Lunds universitet och Linnéuniversitetet.
Poesi är ett genomgående drag i min produktion under senare år och en stor inspirationskälla. Jag skriver egna poem som bl.a. resulterat i en poetisk konstfilm: Budskap i vinden.

Min konstnärliga process handlar om inspiration, skaparglädje och tålmodigt arbete, men också om den tysta kunskapen jag fått genom många års arbete i ateljén. Man måste prova, förkasta, testa igen och igen, för att förstå de olika materialens begränsningar och möjligheter. 
Det tar tid att arbeta så fokuserat, ofta i veckor och månader, för att komma dit jag vill. 
Alla mina verk är unika, ibland gör jag flera varianter med samma tema, det kan vara något jag speciellt fastnar för.
Jag är representerad på Sveriges Riksdag, flera Landsting samt ett antal kyrkor och offentliga byggnader.